top of page
IMG_3282-webbiin.jpg

MUSTEtuntuu

KUVAT & TEKSTI LAURA PELTONEN

Muotokuvan maalaaminen kesyttämättömän musteen kanssa on sattuman kauppaa. Tämä maalaustekniikka tarjoaa tekijälleen suuria tunteita turhautumisesta hurmokseen ja kaikkea siltä väliltä.

VESIVÄRISIVELTIMET

Kotiin saavuttuani asettelin mustepullot työpöydälleni kuin kunniavieraat. Siinä ne olivat rivissä ja seuraavaksi minun täytyikin päättää, että millaiset välineet valitsisin maalaamiseen.  Olin vuotta aikaisemmin investoinut erittäin laadukkaisiin vesivärisiveltimiin, jotka olivat jääneet melko vähälle käytölle. Päätin siis, että olen valmis tarvittaessa uhraamaan kyseiset tämän uuden tekniikan vuoksi. 
   

Onneksi siveltimet säilyivät käyttökelpoisina ja tästä saan kiittää sattumaa. En ollut nimittäin musteita ostaessani edes tajunnut ajatella sitä, että ovatko musteet vesiliukoisia. Onnekseni valitsemani musteet olivat. Vedenkestävät musteet toimivat myös maalatessa, mutta siveltimiin kuivuessaan muste usein pilaa muuten oivan työvälineen. 
   

Vesivärisiveltimien lisäksi tarvitsin hyvän maalauspaperin, johon soveltui loistavasti vesiväripaperi. Paperin tulee olla paksua ja kestää hyvin suurtakin määrää mustetta tai vettä. Musteella maalaamiseen itse suosisin 230-300 grammaista vesiväripaperia. Paperin pinnan tekstuurilla ei ole väliä. Maalaamiseen sopii tasainen sekä tekstuurinen paperi. Rosoisessa paperissa yksityiskohtien korostaminen voi olla haastavaa. 

LEIKIN KAUTTA

Ennen maalauksen aloittamista suosittelen, että käytät hieman aikaa musteella leikkimiseen. Sekoittele värejä paperilla kun ne ovat vielä märkiä ja katso miten ne reagoivat toisiinsa. Entä mitä tapahtuu kun kerrostat samaa väriä useamman kerroksen? Kannattaa myös antaa värien kuivua ja sitten kokeilla lisätä hiukan vettä värien päälle.  
   

Vesiliukoinen muste käyttäytyy omanlaisella tavallaan. Se on läpikuultavaa ja sillä pystyy tekemään hienoja syvyysvaikutelmia. Värejä pystyy sekoittamaan vielä niiden kuivumisen jälkeekin, joten maalausprosessia voi jatkaa vaikka seuraavana päivänä. Värien ohentaminen vedellä saa aikaan erilaisia värisävyjä ja niiden kerrostaminen syventää värin tummuutta. 
   

Musteella on myös hieno tapa koostaa pigmenttiä kostean maalausalueen reunoille ja tätä pystyy hyödyntämään esimerkiksi ääriviivoina. Omalla kohdallani on vielä lähinnä sattumaa minne kyseiset pigmenttirajat muodostuvat. 

SATTUMAN KAUPPAA

Itse teen aina lyijykynällä keveän luonnoksen paperille ennen maalauksen aloittamista. Tämä helpottaa omaa työprosessiani huomattavasti. Tämä jälkeen teippaan paperin tiukasti reunoilta pöydän pintaan. Teippi estää paperia rypistymästä veden vaikutuskesta. Aloitan maalaamisen aina vaaleimmasta sävystä ja lisään sitä työn varjokohtiin. Seuraavan, tummemman sävyn tuon työhön vasta kun ensimmäiset kerrokset on luotu. 
   

Musteella maalatessani saatan aloittaa tehden tarkkoja yksityiskohtia, mutta kuten töistäni huomaa rakastan myös sattumia. Tämän takia saatankin viimeiseksi ottaa vielä suuren märän siveltimen, jossa on vedellä ohennettuna vaaleinta mustetta. Sitten vain annan siveltimen liikkua paperille haluamissani kohdissa. Kostea ohut muste sekoittaa tekemiäni tarkkoja yksityiskohtai toisiinsa sattumanvaraisesti. Välillä siten, että työstä tulee mielestäni upea ja välillä siten, että työstä tulee suttupaperi seuraavaa maalausta varten. 
   

Musteen paras puoli on sen maalausjälki ja värien pigmentti. Mustemaalaaminen sopii loistavasti silloin kun et halua kontrolloida työsi jokaista aspektia vaan haluat jättää jotain sattuman varaan. 

 

 

VIIMEISTELY

Anna maalauksen kuivua rauhassa ennen kuin irroitat teipit, koska kostea paperi repeää helposti. Vesiliukoinen muste on herkkä kosteudelle, joten työ on hyvä käsitellä fiksatiivilla. Tämä tulee kuitenkin tehdä erittäin varovaisesti, sillä muste leviää kostuessaan myös fiksatiivista. Fiksatiivin suhkuttaminen onnistuu parhaiten kun teet sen ainakin 30cm etäisyydeltä ja pienissä määrissä kerrallaan. Anna fiksatiivin kuivua kerrosten välillä kunnolla. 
   

Maalaus kannattaa kehystäessä suojata lasilla, koska silloin maalauksen pinta säilyy puhtaana.

IMG_20200905_154619.jpg

DIY-VINKIT

NÄMÄ TARVITSET:

  • Muste: 2-3 vesiliukoista sävyä

  • Paperi: 200mg/m2

  • Maalarin teippi

  • Vesivärisiveltimet

  • Vesikuppi

Aloita maalaaminen lisäämällä vaaleinta väriä mallin kasvojen ja kehon varjokohtiin. Jätä vielä vaaleimmat kohdat ilman mustetta. Useampi kerros samaa mustetta lisää musteen intensiivisyyttä ja tummuutta.

Tuo seuraavaksi keskitumma sävy työhön ja lisää sitä aivan tummimpiin varjokohtiin. Sekoita musteiden eri sävyt toisiin lisäämällä siveltimellä vettä paperille. Tässä vaiheessa taustaan ei vielä lisätä väriä.

Tuodessasi tummimman musteen työhön varmista, että mallissasi ainoastaan valoisimmat kohdat ovat enää ilman mustetta. Tummat värit saa aikaan kerrostamalla mustetta. Kannattaa hyödyntää musteelle ominaista värin pigmenttireunusta osana työtä.

Taustassa kannattaa hyödyntää kaikkia käytettyjä sävyjä. Näin saat luotuoa illuusion syvyydestä. Viimeistele työ lisäämällä tarkentavia viivoja sekä halutessa sekoita sävyjä toisiin märällä siveltimellä.  

ARTIKKELEIHIN

Edellinen   -   Seuraava

bottom of page