top of page
se oike paperi.png
KUVAT & TEKSTI LAURA PELTONEN

Taideteoksen tekeminen alkaa välineiden valinnasta ja siihen lukeutuu mukaan oikean paperin valinta. Oikean paperin löytämiseen liittyy monta tärkeää seikkaa, jotka vaikuttavat sekä työn tekemiseen että työn lopputulokseen. Oikea paperi ei anna periksi tai luovuta kesken kaiken. 
Paperi kannattaa valita taidetekniikan perusteella. Esimerkiksi piirtäessä paperin tulee olla tekstuurinen, jotta kynien tai pastellien jälki tarttuu paperin pintaan. Maalatessa sen sijaan pinta saa olla sileä. Sileä paperi mahdollistaa maalin ja pigmenttien kerrostamisen. 
Pinnan tekstuurin lisäksi toinen paperin tärkeä ominaisuus on sen paino neliömetriä kohden. Mitä korkeampi luku on, sitä paksumpaa paperi on. Paksumpi paperi kestää paremmin vettä ja työstämistä. 

​

PINTA
Pinnan tekstuuri näkyy paperin pakkauksesta;
Hot press: sileä- ja kovapintainen paperi, joka soveltuu hyvin yksityiskohtia korostavaan taiteeseen. Pinta on yleensä liian liukas esimerkiksi hiilelle tai pastellille. 
Cold press: pinnaltaan keskikarkea paperi, joka soveltuu yksityiskohtien työstämiseen. Paperin tekstuuri näkyy työn lopputuloksessa. 
Rough: pinnaltaan karkea paperi ja sen tekstuuri on erittäin näkyvä. Pinta ei sovelly taiteeseen, jossa pienten yksityiskohtien halutaan erottuvan. 

​

PAKSUUS
Paperin paksuus on merkitty pakkauksiin g/m2 -merkinnällä. Mitä suurempi luku, sitä paksumpaa paperi on. 

  • 80 g/m2: kynällä tehtäviin luonnoksiin 

  • Vähintään 100 g/m2: Hiili ja pastellitöihin (pinta: rough)  

  • Vähintään 190 g/m2: Vesivärit ja muste

​

HAPPOVAPAA
Paperin tulee olla happovapaata. Sen pH:n tulee olla neutraali, jottei se kellastuisi ajan mittaan.

ARTIKKELEIHIN

Edellinen   -   Seuraava

bottom of page